top of page

Historien

 

Historien om Krav Maga og Imi Lichtenfeld (1910 - 1998 )
Imi Lichtenfeld ble født i Tjeckoslovakia i 1910. ganske bestemt i byen Bratislava. Hans far jobbet på sirkus bare fra en alder av 13 år og reiste rundt med dette i over 20 år der han opptrådte som sirkusets sterke mann. Han inviterte publikum ned i manesjen for deretter å utfordre de i bryting. Stort sett så vant han grunnet at han hadde lært seg selvforsvarsknep som kom godt med i en slik situasjon.

Etter at han avsluttet sitt arbeide på sirkuset flyttet han tilbake til Bratislava der han begynte å arbeide som politi.Han åpnet også en skole for turnere, boksere og brytere. Imi`s far fikk også ansvaret for å instruere mannskapet i praktisk selvforsvar. I tillegg til dette hadde han også rekorden for å pågripe flest forbrytere. Når Imi vokste opp fikk han derfor raskt interessen for svømming, gymnastikk og boksing.Ved 19 års alder vant han faktisk det nasjonale mesterskapet i samtlige av de tre sistnevnte grenene. På den tiden var han også ranket som en av Europas tre beste i sin vektklasse i disse sportene. Mellom årene 1929 - 1939 var Imi fremst aktiv innen bryting der han uthevet seg både som aktiv og trener. Når jødeforfølgelsen tok fart i Bratislava i 1936 var Imi en av lederene for motstandsbevegelsen og han var innblandet i utallige voldsomme slagsmål der grupper på mellom tyve og hundre personer var involvert. I 1940 forlot Imi Europa og han søkte seg østerut, mot Israel, som den gang het Palestina. Denne reisen ville imidlertid ta to lange år med masse strabaser. For å komme seg til Palestina tok Imi seg om bord på en båt som illegalt trafikkerte Middelhavet. På høyde med Grekenland gikk båten på grunn, dampkjelen eksploderte og de var tvunget til å gå i båtene. Imi bidro sterk til at mange av hans skipskamerater overlevde da han gjentatte ganger hoppet i havet for å plukke opp folk. Denne påkjenningen bidro til at Imi fikk en meget kraftig øreinfeksjon noe som han siden slet voldsomt med. Til sammen med fire andre begynte Imi å ro mot Kreta men de bommet på øya og de måtte kjempe i fire døgn med minimalt av mat og drikke, De ble omsider plukket opp av et engelsk krigsfartøy og satt i land i byen Alexandria i Egypt. Øreinfeksjonen forverret seg og etter at han ble lam på høyre side av ansiktet grunnet en skadet nerve ble han operert flere ganger. Etter at han ble bra etter sin sykdom meldte Imi seg inn i den tjekkiske legion som var under engelsk kommando. Han deltok i adskillige kamper mot tyskerene i Nord- Afrika. Først etter dette kunne Imi fullføre sin reise til Palestina der han etter en tid ble tilknyttet motstandsbevegelsen som sloss for at Palestina kunne bli en fri jødisk stat. Her instruerte Imi medlemmene i selvforsvar og når staten Israel så sitt lys i 1948, gikk Imi inn i hæren der hans hovedoppgave ble å trene soldatene fysiskt samt å undervise i nærkamp.


Imi skjønte snart at han hadde begrenset tid på å lære soldatene evnen til å kunne overleve i en kampsituasjon og det var nå at ideen bak KRAV MAGA ble født. Det tok Imi mange år å utvikle systemet til det som vi nå kjenner og det var først i 1964 at han endelig følte at KRAV MAGA tok en form som vi i dag kjenner igjen. KRAV MAGA har siden blitt utviklet av dyktige instruktører til et virkelig effektivt system og er i dag tatt opp som en del av treningen til flere av de virkelige store innen politi, vakt, overvåking og sikkerhetstjenester.
I og med at KRAV MAGA i utgangspunktet var tenkt som et verktøy for å trene soldatene til effektivt å kunne overleve med dertil teknikker måtte systemet endres for å tilpasses det sivile liv. Dette ble gjort og det finnes nå både et sivilt og et militært opplegg. KRAV MAGA vil hele tiden utvikle seg i pakt med tiden og det er fremfor alt vi utøvere som kan bidra til at dette skjer. 

bottom of page